• TGPE

  Arqueologia Industrial

  Un projecte fascinant en el qual hem descobert la història de nostre barri, i l'hem representada per a què tothom ho entengui.

 • Poblenou

  El nostre barri

  broken image

  A començaments del segle XX el Poblenou era conegut com el «Manchester català», ja que acollia fàbriques de tot tipus: tèxtils, com ara Ca l'Aranyó (seu de la Universitat Pompeu Fabra) o Can Felipa, metal·lúrgiques com Can Girona, farineres, adoberies, fàbriques de xocolata, de licors, químiques, etc. La conseqüència directa d’aquesta vitalitat industrial va significar que en tres dècades el nombre d’empreses passessin de ser al voltant de 550 el 1904 a prop de 1300 al 1933.

 • Projecte

  Fem arqueologia industrial

  broken image

  TGPE

  Què és el TGPE?

  El TGPE (Treball Globalitzat de proposta Externa) «Arqueologia Industrial» és una més de les múltiples propostes d’intervenció que diverses entitats fan a alumnat del Quatre Cantons. Amb una durada de 5 setmanes i una dedicació de 8 hores setmanals l’alumnat ha de situar-se, en la naturalesa de l’encàrrec o necessitat de la institució, idear la intervenció, acció o proposta i, d’acord amb l’entitat, dur-la a terme. En aquesta ocasió, el CRP de Sant Martí ha encarregat a un grup d'alumnes de 2n i 3rd'ESO el disseny i la construcció d'una sèrie de maquetes d'edificis emblemàtics del Poblenou.

  broken image

  Procediment

  El que hem fet

  En una primera fase, l'alumnat ha triat l'edifici sobre el qual documentar-se (any de construcció, activitat industrial que es duia a terme, propietaris, ús actual, etc.) Posteriorment, fent servir eines digitals per calcular les dimensions (Google Maps i Genius Scan) s'han determinat les dimensions reals dels edificis i s'han elaborat els seus dissenys en 3D utilitzant l'aplicació SketchUp. Aquests dissenys permetran realitzar una visita virtual al voltant dels edificis.

   

   

  broken image

  De manera simultània, amb el suport de l'eina Rhinoceros 3D es dissenyen les façanes i les cobertes en 2D. Els dissenys en 2D són necessaris per fabricar, a escala 1:100, les diferents parts dels edificis utilitzant una talladora làser. Les portes i finestres dels edificis es dissenyen amb Rhinoceros 3D i es fabriquen amb les impressores 3D de l'institut.

  broken image

  .

  .

  La informació recopilada sobre les diferents construccions és accessible a través d'un codi QR que es troba a les mateixes maquetes. Aquest codi QR envia l'usuari a aquesta pàgina web on es pot consultar la informació, que ha estat organitzada en diferents apartats.

   

  Si voleu veure els dissenys en 3D dels edificis visiteu el passeig virtual.

 • Edificis

  Aquí podeu trobar informació sobre els edificis amb els que hem treballat.

  Només cal que cliqueu a sobre de la imatge.

   Photo credit: Leonardo Flaiban via Visual hunt / CC BY-ND

  Ca l'Aranyó

  Ca l'Aranyó era una antiga fàbrica tèxtil situada al barri del Poblenou. Actualment és un dels edificis de la Universitat Pompeu Fabra.

  Photo credit: Robert Bejil Productions via VisualHunt / CC BY

  Can Felipa

  Can Felipa és el nom popular d'una antiga fàbrica de l'empresa Catex situada al barri del Poblenou.

  Actualment podem trobar-hi un centre cívic.

  Photo credit: Robert Bejil Productions via VisualHunt / CC BY

  Can Saladrigas

  Can Saladrigas és un edifici situat al barri de Poblenou, antigament era una fàbrica tèxtil, després va ser un casal d'avis i actualment és una biblioteca.

  Photo credit: Robert Bejil Productions via VisualHunt / CC BY

  Eduardo Schilling

  L'edifici Eduardo Schilling era un edifici situat al barri del Poblenou. Antigament fabricava armes.

  Photo credit: Robert Bejil Productions via VisualHunt / CC BY

  Miguel Picó

  Els edificis Miguel Picó estaven compostos per dos parts. Una era un magatzem i l'altra servia d'habitatges. Va ser fruit d'un jove empresari català.

  Photo credit: Robert Bejil Productions via VisualHunt / CC BY

  Oliva Artés

  La fàbrica Oliva Artés era una de les moltes industries que al llarg del segle XIX es van instal·lar al Poblenou. Al 2010 es va convertir la nova seu del MUHBA.

 • Contacte

  Si tens algun comentari o vols aportar idees i experiències, no dubtis en contactar amb nosaltres.

  broken image

  Arqueologia Industrial Poblenou

  Institut 4 Cantons

  L'Institut 4 Cantons és el que ha promogut aquest projecte Conjutament amb el Centre de Recursos Pedagogics de Sant Martí. Aquí baix trobareu el contacte amb l'institut.

 • broken image

  93 303 76 70

  broken image

  Camí Antic de València 37-39 08005 Barcelona